blog wat kan je met twitter lijstenIk hoor cursisten vaak zeggen dat ze niet weten hoe ze Twitter moeten gebruiken omdat ze Twitter druk en onoverzichtelijk vinden. Klopt, dat vond ik ook, maar daar hebben we een oplossing voor.

Terugvolgen

Laten we eerst beginnen met een vage ongeschreven regel die ik vaak hoor. Die regel zegt ons dat je iedereen uit beleefdheid moet terug volgen die jou is gaan volgen. Niet doen. Als je iedereen klakkeloos gaat terug volgen begin je met het vervuilen van je tijdlijn op Twitter. Met vervuilen bedoel ik dan dat je tweets voorbij ziet komen wat je niet interesseert. Door al die oninteressante tweets hoor ik dat veel cursisten Twitter stom vinden omdat er alleen maar stomme tweets gepost worden. Dus stop met iedereen automatisch terug volgen. Wees kritisch als je iemand jou gaat volgen, bekijk of hij of zij jou interesseert? En voel je al helemaal niet schuldig als je hem of haar niet gaat terug volgen.

Is jouw tijdlijn op Twitter al een zooitje? Dan wil ik je als tip meegeven om een paar leer in de week 10 á 15 minuten door je tijdlijn heen te scrollen en iedereen te ontvolgen die voor jou oninteressante tweets versturen. Het is even werk maar ik kan uit ervaring spreken dat het gaat lonen. Ik heb zelf ook een tijd gehad dat ik veel mensen ging volgen waarvan ik achteraf spijt had omdat ze mijn tijdlijn vervuilde. Inmiddels heb ik mijn tijdlijn weer mooi opgeschoond.

Maar let op. Het kan gebeuren dat wanneer je mensen gaat ontvolgen dat je ziet dat jouw eigen volgen ook afneemt. Dat komt omdat er mensen zijn die tools zoals ‘unfollow me’ gebruiken. Dit soort tools ontvolgen automatisch mensen die hen zijn gaan ontvolgen. Niet druk om maken!

Twitter lijsten

Eén van de mooie tools binnen Twitter vind ik de Twitter lijsten. Persoonlijk gebruik ik ze erg veel. Met Twitter lijsten kun je jouw tijdlijn opdelen in verschillende groepen/categorieën. Je maakt bijvoorbeeld een lijst aan voor je collega’s, of voor je relaties, of je gaat een lijst volgen met mensen die geïnteresseerd zijn in een specifiek onderwerp. Ik moet wel eerlijk toegeven dat het gebruik van lijsten pas echt tot zijn recht komt als je gebruik maakt van een tool zoals ‘Hootsuite’ of ‘Tweetdeck’. Met deze tools maak je een tabblad waarin je meerdere lijsten naast elkaar kunt bekijken. Op deze manier filter je jouw tijdlijn uit in meerdere kleine tijdlijnen, de lijsten. Hieronder zie je drie afbeeldingen, de eerste is een lijst in Twitter, de tweede zijn lijsten een Hootsuite en de derde zijn lijsten in Tweetdeck.

Een lijst in Twitter

Twitter lijsten in Twitter

 Twitter lijsten in Hootsuite

Twitter lijsten in Hootsuite

 Twitter lijsten in Tweetdeck

Twitter lijsten in Tweetdeck

 Gebruiksvriendelijk

Zoals je hierboven ziet zorgt het gebruik van Twitter lijsten in combinatie met een tool ervoor dat Twitter leuker, overzichtelijker en gebruiksvriendelijker wordt. Je zult zien dat wanneer je gaat werken met lijsten je veel meer relevante tweets leest dan voorheen.

Geabonneerd op / Lid van?

Wat belangrijk is om te bespreken over lijsten zijn de termen ‘Geabonneerd op’ en ‘Lid van’ als je in een lijst op Twitter zit. Wanneer jij of iemand anders een lijst aanmaakt dan voegt de maker mensen aan de lijst toe die hij of zij erin wilt hebben. De mensen die toegevoegd worden zijn dan ‘Lid van’. Met andere woorden, je wordt lid gemaakt van een lijst. Let op, je volgt de lijst nu niet, ook al ben je zelf toegevoegd. Als de lijst wilt gaan volgen waarvan je ‘Lid van’ bent dan moet je jezelf abonneren op de lijst. Als je dat gedaan hebt dan staat de lijst onder het tabje ‘Geaboneerd op’. Wees hier bewust van en let erop als je met lijsten gaat beginnen.

Openbaarheid van lijsten

Wanneer je een op Twitter een lijst gaat aanmaken het je de optie om een ‘openbare lijst’ en een ‘afgeschermde’ lijst aan te maken. Het verschil van de lijsten klinkt vrij logisch. Wanneer je mensen toevoegt aan jouw openbare lijst dan krijgen deze mensen daar een melding van. En ze kunnen zich abonneren voor deze lijst. Een afgeschermde lijst is enkel toegankelijk voor de maker. De mensen die worden toegevoegd krijgen hier geen melding van en kunnen deze lijst dus niet zien. Een afgeschermde lijst kan handig zijn als jij jouw concurrenten in de gaten wilt houden zonder dat zij daar weet van hebben.

Vragen over de Twitter lijsten?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over de mogelijkheden van lijsten op Twitter? Neem dan gerust contact op of laat je vraag in een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *