Social Update NR. 2

Vorige week leek het er even op dat er niet zoveel nieuws zou zijn rondom de social media platformen, totdat Facebook op de laatste dag van de week groot nieuws bekend maakte! Maar eerst de andere updates:

Twitter

Thread reader app

Word je ook wel eens gek van al die reacties op een tweet, waardoor je het overzicht helemaal kwijt bent? Dan is de volgende ‘Twitter bot’ iets voor jou. ‘Thread reader app’ is een programma die alle tweets van één gesprek overzichtelijk onder elkaar zet in blog vorm.

Dit kun je voor elkaar krijgen op 3 manieren:

  1. Tweet ‘@ThreadReaderApp unroll‘ als een reactie op één van de tweets in het gesprek, en binnen 1 á 2 minuten krijg je een reactie terug met een link naar het overzicht van het gesprek, of tweet ‘@ThreadReaderApp unroll dm‘ als je de reactie met link in een privébericht wilt ontvangen. Je moet het Twitteraccount van de bot wel volgen om het privébericht te kunnen ontvangen. Als je het fout gedaan hebt, bijvoorbeeld je hebt op een tweet gereageerd waar geen gesprek aan gekoppeld is, krijg je ook netjes een reactie. Er zit ook een nadeel aan deze methode, je vermeldt nl ook de persoon als je op zijn tweet reageert. Dit kan bij de ander raar overkomen als hij niet bekend is met Thread Reader App. Persoonlijk geef ik hierdoor niet de voorkeur aan deze optie.
  2. Je kunt ook een extensie in Google Chrome installeren. Wanneer je op Twitter actief bent en je een gesprek ziet die je graag overzichtelijk wilt hebben, dan klik je rechtsboven in de tweet op het vinkje en dan zie je onderaan de optie ‘Unroll in Thread Reader’. Er opent zich dan een nieuw tabblad in de browser waarin het overzicht gecreëerd wordt. Persoonlijk vind ik dit een vriendelijkere optie.
  3. De derde optie is de app installeren op je smartphone. Wanneer je op de Twitter app actief bent en je ziet een gesprek, dan klik je rechtsboven op het vinkje en selecteer je ‘tweet delen via…’. Je kiest dan voor de Thread Reader App en er opent zich een webpagina waar uiteindelijk jouw overzicht komt te staan.

Wat vind je van deze Twitter bot? Zou je hem gaan gebruiken?

Als het werkt zou ik dit waarschijnlijk wel gebruiken. Ik heb bovenstaande 3 opties een aantal dagen getest, maar ik krijg telkens de melding dat het maar om één enkele tweet gaat, terwijl het wel degelijk om een gesprek ging. Wellicht als de tool wat verder ontwikkeld is, het wel een handige tool wordt.

Twitter data builder

Dit is geen nieuwe functie binnen Twitter, maar een mooi filmpje waarin te zien is hoe snel een tweet de wereld over kan gaan.

Twitter data builder
Foto: Carto.com

YouTube

Dark Watch

Er wordt momenteel een nieuwe YouTube update uitgerold, versie 13.0. In deze update zit een opvallende nieuwe functie, een donker thema. Zoals je in de afbeelding kunt zien zijn de hoofdkleuren van dit thema grijs en zwart. Persoonlijk ben ik fan van een donker thema, omdat ik het ervaar als rustiger voor de ogen en beter te lezen. En ik heb mij laten vertellen dat bij een donker thema de bewegingen er vloeiender uitzien. Je moet dit donkere thema in de YouTube app wel zelf instellen, standaard zal de app in het wit getoond worden.

donker thema youtube
Foto: Androidworld
Incognito modus

Dit is een nieuwe functie die niet in update 13.0 zal zitten, maar dit is een functie waar Google nog aan werkt. Net zoals in de incognito modus van Google Chrome is het met de incognito modus in de YouTube app mogelijk om te surfen over YouTube, zonder dat de zoek- en kijkgeschiedenis bijgehouden wordt.

Privé modus youtube
Foto: Androidworld

Facebook

Today In

Facebook test een nieuw tabblad in de app, ‘Today In‘. Dit nieuwe tabblad geeft de mogelijkheid om lokaal nieuws te zien. Er zullen onder andere nieuwsberichten en populaire evenementen uit de omgeving getoond worden. Vooral voor lokale bedrijven gaat dit een interessante functie worden, hiermee krijgen ze de kans om beter zichtbaar te zijn tussen alle grote landelijke multinationals. Deze nieuwe functie wordt momenteel in diverse steden in Amerika getest. We moeten dus nog even geduld hebben voordat dit nieuwe tabblad naar Nederland komt.

today-in
Foto: Tech Crunch
Messenger kids

Facebook komt met een chat app voor kinderen. In december werd deze optie al vrijgegeven voor Apple gebruikers, vanaf deze maand is de app ook te downloaden via Amazon voor de speciale ‘Fire Tablets’ voor kinderen. Het bijzondere aan deze app is dat de ouders akkoord moeten geven wie met hun kinderen mag chatten. De chatgesprekken zijn niet door de kinderen te wissen, ouders kunnen op deze manier ten alle tijden zien wat er besproken is. Facebook heeft een aantal filters en GIF mogelijkheden toegevoegd die reeds bekend zijn van snapchat en Stories, om het gebruik van deze app voor kinderen leuk te maken. Kinderen kunnen naast chatten ook video’s opnemen en videogesprekken voeren.

messenger-kids-kindle
Foto: Tech Crunch

Ouders kunnen de Messenger Kids app monitoren via de reguliere messenger app van Facebook, je hoeft zelf als ouder dus geen extra app te downloaden. Nu wachten tot de app ook geschikt isvoor Android gebruikers.

Meer interactie met vrienden

En nu de klapper van de week, vrijdag kwam Facebook met de mededeling dat berichten van vrienden voorrang gaan krijgen in onze tijdlijn, ten kosten van berichten van bedrijfs- en nieuwspagina’s. Het leek wel of vrijdag de wereld op z’n kop stond, van alle kanten kwamen vragen wat dat ging betekenen voor bedrijven. Ook hoorde ik al geluiden van mensen die zeiden te gaan stoppen met Facebook.

Laten we niet te overhaast reageren en eerst eens goed kijken wat deze aanpassing inhoudt.

Dat Facebook berichten van vrienden en familie voorrang geeft,  is niet nieuw. Vanaf juni 2016 werkt Facebook er al aan om berichten van familie en vrienden voorrang te geven. Daarnaast heeft Facebook het bedrijfspagina’s al een paar jaar geleden lastig gemaakt, door de komst van ‘Facebook Edgerank’, waardoor vooral berichten met veel interactie hoger in onze tijdlijn worden geplaatst. Facebook gaat dit beleid uit 2016 nog verder aanscherpen. Dit houdt inderdaad voor bedrijfspagina’s in, dat het moeilijker wordt om mensen te bereiken. Voor pagina’s die al veel interactie hadden, zal er weinig veranderen. Maar Facebook test ook een tabblad in de Facebook app voor berichten van bedrijfspagina’s. Je zou dit moeten zien als twee tijdlijnen, één voor berichten van vrienden en familie, en één voor (bedrijfs) pagina’s die je volgt.

Persoonlijk klinkt mij dit goed in de oren. Ondanks dat ik zelf ook als paginabeheerder actief ben, word ik regelmatig gek van al die berichten van pagina’s in mijn tijdlijn, terwijl ik meer geïnteresseerd ben in berichten van vrienden en familie. Dus ik snap deze switch van Facebook wel. Daarnaast wil Facebook bedrijfspagina’s zeker niet de nek omdraaien, want het is een deel van hun inkomen. Denk vooral aan de advertenties. Deze advertenties zouden nu een nog belangrijkere plek binnen het Facebook marketing plan van bedrijven moeten krijgen. Wil je mensen bereiken, dan zul je moeten investeren. Stiekem denk ik dat Facebook er ook rekening mee houdt, dat bedrijven meer gaan adverteren om mensen te bereiken. Goed voor hun portemonnee.

Moet je als bedrijf nu stoppen op Facebook? Zeker niet! Je moet je plan van aanpak afstemmen op deze nieuwe werkwijze van Facebook. Daarom zijn er een paar opties die je moet weten:

  1. Mensen kunnen op jouw pagina op de knop volgen klikken. Er verschijnt dan een dropdownmenu waarin de optie staat ‘als eerste weergeven‘. Als mensen deze optie selecteren voor jouw pagina, dan krijgen berichten van jouw pagina voorrang. Let op, je komt hoger op de ranglijst. Berichten van vrienden en familie met veel interactie zullen nog steeds eerst weergegeven worden.als eerste weergeven Facebook
  2. Mensen kunnen ook in hun tijdlijn op de 3 puntjes naast ‘nieuwsoverzicht‘ klikken, zie de foto hieronder.nieuwsoverzicht facebookAls je op die 3 puntjes klikt zie je onderaan de optie ‘voorkeuren bewerken’. Klik daarop en selecteer de optie ‘Geef aan van wie je het eerst berichten wilt zien’. Je komt dan in een overzicht waar je personen en pagina’s kunt selecteren. Van diegene die je selecteert zul je de berichten eerder in je tijdlijn voorbij zien komen. Geef aan van wie je het eerst berichten wilt zien

Dit zijn 2 opties waar je als bedrijf op in kunt spelen. Ik heb al berichten voorbij zien komen van bedrijven die hun volgers hierop wijzen. Doe er je voordeel mee. Ik ga de ontwikkeling nauwlettend volgen. Mocht er weer nieuws zijn, dan lezen jullie dat in de eerstvolgende social update.

WhatsApp

Mention knop voor groepsgesprekken

WhatsApp komt met een nieuwe update, met als nieuwe functie het sorteren van berichten waarin je vermeld bent binnen een groepsgesprek. De mogelijkheid van het vermelden zelf is niet nieuw meer, deze optie is er al ruim een jaar.

whatsapp vermelding

Het sorteren op berichten waarin je vermeldt bent, kan handig zijn. Vooral als je ziet dat je een hoop berichten gemist hebt en snel de berichten wilt zien die specifiek voor jou bedoeld zijn.

WhatsApp Androidworld
Foto: Androidworld

Dat was de Social Update van week 2. Als je vragen of opmerkingen hebt, dan kan dat via de chat of in een reactie op dit blogartikel. Tot volgende week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *