Social Update NR. 1

Dit jaar begin ik met een wekelijkse ‘Social update’. Elke maandag blik ik terug op de week ervoor en bespreek ik alle belangrijke en interessante nieuwsitems in de wereld van social media. 2018 is net een week op weg, daarom zitten er in deze update ook een aantal items uit december 2017 in.

Instagram

De meeste beweging zo aan het eind van 2017 en begin 2018 komt van Instagram. Het platform is druk bezig om interessant te blijven voor zijn gebruikers.

Aangeraden voor jou

Deze nieuwe functie gaat in jouw tijdlijn berichten tonen die jij wellicht leuk zou vinden. Deze aanraders zijn berichten die de mensen die jij volgt leuk vinden. Er zal in jouw tijdlijn een sectie ‘aangeraden voor jou‘ verschijnen en hier zullen ±4 berichten per keer getoond worden.

Aanbevolen voor jou, Instagram
Foto: Tech Crunch

Instagram geeft aan dat deze aanraders pas getoond gaan worden als jij alle nieuwe berichten in jouw tijdlijn gezien hebt. Deze nieuwe functie wordt momenteel door Instagram uitgerold, het kan dus zijn dat je hem nog niet ziet maar daar komt snel verandering in.

Aanbevolen voor jou, Instagram
Foto: The Verge
Live video’s delen via privéberichten

Het is vanaf nu mogelijk om live video’s te delen via privéberichten binnen Instagram. Wanneer je een live video bekijkt of er zelf één aan het opnemen bent, zie jet het icoon voor privéberichten. Wanneer je hierop klikt krijg je de keuze met wie je de video wilt delen. Maar let op, de video is enkel te bekijken zolang deze live is. Daarna verdwijnt de video.

Mocht je deze nieuwe functie niks vinden dan geeft Instagram jou de mogelijkheid deze uit te schakelen.

live video delen via privéberichten
Foto: Instagram
Direct antwoord geven in jouw tijdlijn

Normaal gesproken als je antwoord wilt geven op een Instagram bericht moest je het bericht eerst openen door erop te tikken. Vanaf nu is er een snellere optie die al functioneel is in Nederland. Als je ±4 seconden naar een foto blijft kijken dan verschijnt er onder de foto ineens een veld om een reactie te plaatsen. Superhandig, want zo hoef je niet heen en weer tussen jouw tijdlijn en een foto om een reactie te plaatsen.

reactie plaatsen in jouw tijdlijn

Instagram test losse chat app

Ja je leest het goed, weer een chat app erbij, genaamd ‘Direct‘. Instagram heeft vorig jaar best veel moeite in de chatfunctie binnen de Instagram app gestoken. Het heeft even geduurd maar ook ik maar er best veel gebruik van. Nu heeft Instagram bekend gemaakt dat ze aan het testen zijn met een losse chat app, naast de Instagram app. Wanneer je Direct gebruikt, verdwijnt echter de chatfunctie binnen de Instagram app. Daarnaast zal Direct net zoals Snapchat de camera inschakelen wanneer de app wordt opgestart. Ik ben benieuwd of dit iets gaat worden. Direct wordt momenteel getest in diverse landen. Nederland valt hier niet onder dus we moeten nog even geduld hebben.

chat app direct
Foto: The Verge
Instagram verhalen delen via Whatsapp

In Instagram hebben we ‘Stories’ en in Whatsapp hebben we ‘Status updates’. Beide een soortgelijke functie, je maakt diverse foto’s en filmpjes die als een soort slideshow getoond worden en 24 uur zichtbaar blijven. Instagram is nu aan het testen om Stories door te sturen naar Whatsapp. Wat ik gelezen heb houdt dit in dat de foto of het filmpje in Whatsapp geopend wordt, maar je zelf nog op de verzendknop moet drukken om dit aan jouw status toe te voegen.

Instagram verhalen naar whatsapp
Foto: Tech Crunch

Facebook

Games streamen in de Messenger

Facebook gaat in 2018 proberen het spelen van games in Messenger naar een hoger niveau te tillen. Eén van de nieuwe functies zal het live streamen van je game zijn. Tijdens het spelen van de game verschijnt er rechtsboven een camera, als je hierop klikt kun je kiezen met wie je live wilt gaan en je kunt een paar regels tekst toevoegen. Wanneer de live video stopt, zal hij aan jouw profiel worden toegevoegd als een normale video. Een andere nieuwe functie is de chatfunctie, waarmee je tijdens de live video en het gamen contact kan houden met jouw Facebook vrienden.

live video tijdens gamen in messenger
Foto: Facebook

YouTube

Verticale video’s

Wanneer je met jouw smartphone een video opneemt doen we dat vaak verticaal, met de smartphone rechtop. Speel je deze video af op jouw smartphone in de YouTube app, dan wordt deze video liggend getoond met 2 zwarte balken aan de zijkant. Niet echt mooi.

foto nu.nl
Foto: Nu.nl

Vanaf heden gaat YouTube verticale videos verticaal weergeven in zijn app, hierdoor zal de ervaring van de video veel beter zijn. Zie je alsnog video’s met zwarte balken aan de zijkant, dan komt dit omdat ze door de maker zelf zijn toegevoegd.

Verticale video's op YouTube
Foto: YouTube

Snapchat

Stories Everywhere

Zo gaat de nieuwe functie binnen Snapchat heten. De naam zegt het al: Snapchat wilt dat de ‘Stories’ ook buiten Snapchat te zien zijn. Zo moet je de ‘Stories’ kunnen embedden op jouw website, of als video kunnen delen via andere social media platformen. Maar, het is nog in een vroeg stadium, dus hierover later meer.

Lens Studio

Gebruik jij weleens gezichtsfilters in Snapchat? Voor de creatievelingen onder ons is het binnenkort mogelijk om met ‘Lens Studio’ jouw eigen gezichtsfilters te maken. Dit kan door de Lens Studio app te downloaden op jouw Mac of Windows computer. Je hebt er wat tijd en creativiteit voor nodig, maar dan kun je wel jouw eigen filters maken. Zeker voor bedrijven kan dit een hele mooie optie zijn om hun doelgroep te bereiken via Snapchat.

Snapchat Lens Studio
Foto: Snap Inc.

Dat was de Social Update van week 1, nog 51 te gaan voordat het jaar om is 😉 Tot volgende week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *