Social Update NR. 7Deze week in de social update nieuws over Unilever dat dreigt te stoppen met adverteren op social media, mensen geven massaal aan dat ze het oude Snapchat terug willen en Google komt met een nieuwe betaalapp.

Facebook

Unilever

Keith Weed, hoofd marketing bij Unilever, heeft aangegeven dat het was- en levensmiddelenbedrijf overweegt om te stoppen met adverteren op social media. Redenen hiervoor zijn de plaatsing van advertenties van Unilever bij misleidende nieuwsberichten, seksueel getinte berichten en extremistische berichten. Unilever distantieert zich van dit soort berichten en wil er niet mee geassocieerd worden. Om die reden heeft Keith tijdens de Interactieve Advertising Bureau conferentie in Californië aangegeven dat ze overwegen te stoppen met adverteren als er geen actie wordt ondernomen door de social media platformen. Het grootste deel van het advertentiebudget gaat naar Facebook, met op de tweede plek YouTube.

Onavo Protect

Facebook heeft Onavo Project in 2013 gekocht, in 2016 werd er voor de eerste keer mee getest. 2018 gaat het jaar worden dat Onavo Protect zichtbaar in de Facebook-app geïntegreerd wordt. Onavo Protect is een app wat draait op het VPN principe, Facebook geeft aan dat het jou en jouw gegevens beschermd tegen partijen die je gegevens willen stelen. In de Facebook-app zul je eerdaags in het menu een tabje protect zien, als je hierop klikt word je naar de Apple Store of Play Store gestuurd waar je de Onavo Protect app kunt downloaden. Keerzijde van het verhaal is het feit dat wanneer je de Onavo Protect app downloadt het alles ziet wat je doet, welke webites je bezoekt, welke apps je gebruikt etc. Alles in het belang om jou te beschermen. Aangezien Facebook de eigenaar is weet je niet wat zij met deze informatie gaan doen.

Crisis

In de Facebook app zit een tabblad genaamd ‘Crisisreactie’. In dit tabblad zie je welke crisissituaties er wereldwijd zijn, en als je in de buurt bent kun je aangeven dat je wel of niet veilig bent. Facebook heeft er iets nieuws aan toegevoegd, ‘Community help’. Deze nieuwe functie moet mensen de mogelijkheid geven om hulp te vragen of te bieden tijdens een crisissituatie. Hulporganisaties kunnen via deze functie vragen om vrijwilligers. Anderen die graag willen helpen kunnen hier weer op reageren. Mensen kunnen dit delen op hun Facebookprofiel zodat zij hun netwerk kunnen inschakelen, een mooie manier om Facebook in te zetten.

Lists

Facebook gaat wereldwijd een nieuwe functie uitrollen, genaamd ‘Lists’. Zoals de naam al doet vermoeden kun je binnenkort lijstjes maken in je statusupdate in ‘bullet point’ stijl. Verwar het niet met de functie ‘Polls’, deze blijft naast ‘Lists’ bestaan.

Watch

Vorig jaar lanceerde Facebook ‘Watch’, een functie binnen de Facebook-app waar je filmpjes kunt bekijken. De nieuwe functie werd voor een deel van de Amerikaanse gebruikers beschikbaar gesteld als testfase. Blijkbaar zit Facebook nog steeds in deze testfase want de optie is nog niet in Nederland of andere Europese landen gezien. Desondanks geeft Facebook aan dat ze in de Watch-functie nu ook breaking news gaan weergeven. Mocht jij Watch al wel hebben in jouw app dan hoor ik dat graag.

Snapchat

Snap map

De map functie zat al een tijdje in de Snapchat-app en is nu ook beschikbaar gesteld als webversie. In de webversie zie je niet wat je vrienden doen, maar zei je wat er in jouw omgeving aan openbare snaps zijn gedeeld.

Oude Snapchat

Honderdduizenden mensen hebben online een petitie getekend omdat ze het nieuwe design van Snapchat verschrikkelijk vinden en het oude Snapchat-design terug willen. In het nieuwe design verschijnen verhalen in je tijdlijn tussen de snaps, en zijn de snaps van bedrijven en jouw vrienden in 2 gedeeltes gescheiden van elkaar. Mensen geven aan dat het te ingewikkeld is en dus niet gebruiksvriendelijk. Snapchat heeft er inmiddels op gereageerd en geeft aan dat ze niet wijken voor het commentaar. Het nieuwe design zal dus blijven.

Er is een maar. Slimmeriken hebben ontdekt dat je de oude versie van Snapchat kunt downloaden. Je moet eerst jouw huidige Snapchat-app verwijderen en het gedownloade bestand installeren. Nadat je ingelogd bent zul je zien dat je jouw oude Snapchat terug hebt. Feit is wel dat de app op den duur zal aangeven dat er een nieuwe update beschikbaar is. Let op: niet updaten als je het oude Snapchat wilt behouden. Een risico hiervan is dat het oude Snapchat op den duur instabiel wordt en crasht.

AMP Stories

Google heeft een clone gemaakt van Snapchat Discover, de nieuwe app krijgt de naam AMP Stories. Discover is een functie binnen Snapchat waarvoor bedrijven content kunnen maken. De naam geeft al aan dat dit een functie is waar je als gebruiker content kunt ontdekken. Google is nog onduidelijk over de toekomstige strategie van AMP Stories, kan erin geadverteerd worden? Of zullen de berichten in AMP Stories op den duur ook ergens in de zoekresultaten van Google opduiken? De content die bedrijven voor Discover maken zou zo één op één gebruikt kunnen worden voor AMP Stories. Snapchat geeft in eerste instantie aan dat ze het niet erg vinden dat hun Discover functie gekopieerd is. Ze geven zelfs aan vereerd te zijn dat bedrijven hun missie om waardevolle content te delen overnemen. Persoonlijk vind ik het een rare reactie van Snapchat. AMP Stories is nog niet beschikbaar in Nederland, zodra dit het geval is hoor je dat van mij.

Analytics

Resultaten van snaps waren voor bedrijven tot vandaag koffiedik kijken. Men had geen idee of een verhaal of snap echt een goed bereik had. Daar komt vanaf vandaag eindelijk verandering in. Snapchat komt met een statistiekengedeelte waar bedrijven de volgende gegevens kunnen zien:

Een mooie waardevolle nieuwe functie waar bedrijven veel aan zullen hebben.

Google

Reply

De nieuwe chat-app van Google wordt momenteel door een aantal bèta-testers getest. Reply heeft een aantal interessante functies in vergelijking met Hangouts, de tegenhanger van Google. Eén van deze functies is de automatische reactie van Reply, wanneer je aan het autorijden of fietsen bent. Een andere functie is het automatische antwoord als je op vakantie bent of wanneer je een afspraak hebt. Dit doet de app door te communiceren met je agenda op de telefoon. De app is nog niet officieel te downloaden, wel is de bètaversie beschikbaar.

Google+

Google heeft aangegeven dat er een aantal aanpassingen uitgerold worden in de Google+ app. Aan de voorkant zal er weinig te zien zijn, maar Google geeft aan dat er onder de motorkap een aantal flinke aanpassingen zijn doorgevoerd, al zijn ze geheimzinnig over wat er precies aangepast is. Google+ had veel last van spam. Om die reden zijn er report-, block- en deleteopties aan de berichten toegevoegd. Gek genoeg bestonden deze nog niet. Zelf gebruik ik Google+ regelmatig voor mijn fotografie hobby, een tak die nog behoorlijk actief is op Google+. Mocht mij iets opvallen dan hoor je dat van mij in de eerstvolgende socialupdate.

Google Pay

Google had al twee betaalmogelijkheden, Android Pay en Google Wallet. Deze betaalmogelijkheden worden vanaf nu samengevoegd in Google Pay. In deze app kun je tegoedkaarten verzilveren en betaalpassen toevoegen. Google wil op deze manier het online betalen makkelijker en overzichtelijker maken. Google Pay is nog niet beschikbaar in Nederland.

Dat was social update 7, mocht je vragen of opmerkingen hebben hoor ik dat graag, anders tot de volgende social update.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *