Social Update NR. 6

Deze week in de social update onder andere nieuws over Hangouts van Google, een Downvote knop in Facebook en je kan straks geen screenshots meer maken van Instagram verhalen.

Google

Hangouts

Kennen jullie Hangouts nog? De chat app van Google. Wellicht gebruik je de app nog? Zelf gebruik ik Hangouts voornamelijk voor videogesprekken, chatten doe ik meestal via Messenger of WhatsApp. Mocht je Hangouts net zoals mij voor videogesprekken gebruiken dan heeft Google wat interessants voor je op de markt gebracht.

Namelijk conference hardware voor Hangouts. Mooi maar prijzig, ik denk persoonlijk dat ik het voorlopig lekker bij mijn headset hou.

hangouts hardware
Foto: Android Police

Facebook

Downvote button

Nee het is geen ‘Dislike’ knop, maar een ‘Downvote’ knop.

facebook-downvote-button
Foto: Tech Crunch

Facebook benadrukte dit nog maar eens goed toen ze naar buiten brachten met een nieuwe functie bezig te zijn. Al jaren is er de vraag vanuit de gebruikers om een dislike knop aan Facebook toe te voegen. Facebook komt echter met een downvote knop. Deze knop zal alleen zichtbaar zijn bij reacties. Het doel van Facebook is dat gebruikers een negatieve of beledigende reactie kunnen rapporteren. Men kan dan zelfs kiezen uit een paar opties om aan te geven waarom je de reactie gerapporteerd hebt.

facebook-downvote-button-result
Foto: Tech Crunch

Het zou een kwestie van tijd kunnen zijn totdat deze nieuwe knop uiteindelijk uitgerold wordt in berichten. Voor nu wordt deze nieuwe functie getest in Amerika. Als het uitgerold wordt in Nederland laat ik je dat weten.

Organisch bereik

Het algoritme voor het berekenen van organisch bereik wordt aangescherpt. Er worden een aantal aanpassingen doorgevoerd waardoor Facebook nauwkeuriger denkt te kunnen bepalen wie een bericht echt gezien heeft.

Echt nieuw is dit algoritme niet, want het werd al toegepast bij Facebook advertenties. Voor paginabeheerders houdt dit in dat ze de komende weken zullen merken dat het organisch bereik lager uitvalt dan normaal.

Facebook_PageInsightsMobileRedesign
Foto: Tech Crunch

Daarnaast zal het statistieken gedeelte binnen de smartphone app een nieuwe uitstraling krijgen, zoals hierboven te zien.

Messenger Emoji

Facebook is aan het testen met een Emoji functie in Messenger. Deze functie houdt in dat je een emoji aan je profiel foto op Messenger kunt toevoegen, met de gedachte om te laten zien hoe je jezelf op dat moment voelt.

messenger emoji
Foto: Tech Crunch

De emoji blijft 24 uur zichtbaar en is nu in de testfase enkel te zien in het tabblad ‘actief’. Facebook geeft zelf aan dat de functie waarschijnlijk wordt uitgerold naar andere delen binnen Messenger zoals het chatgedeelte, wanneer het door de testers als positief wordt ervaren.

Instagram

Melding van screenshots

Verhalen op Instagram zijn 24 uur zichtbaar, maar Instagram kwam erachter dat veel mensen screenshots maken van verhalen. Om deze screenshots tegen te gaan heeft Instagram een nieuwe functie in zijn app verwerkt die opmerkt wanneer je een screenshot maakt.

insta-screenshot
Foto: Dutch Cowboys

Hierboven zie je de melding die je van Instagram krijgt. Zoals je ziet geeft Instagram aan dat ze bij een volgende screenshot een melding naar de beheerder van het account sturen. Dus je bent gewaarschuwd 😉

Reshare

Instagram blijft aan het testen, want ze zijn ook bezig met een nieuwe functie waarmee je berichten van anderen aan jouw verhaal kan toevoegen. Wanneer je in het bericht van de ander zit zie je de optie ‘Voeg het bericht toe aan je verhaal’ of bij een Engelse instelling ‘Add post to your story’.

add instagram post to story
Foto: Tech Crunch

Voorwaarde is wel dat het een bericht is van een openbaar profiel. Heeft iemand zijn account als privé gekenmerkt dan lukt het niet. Mensen met een openbaar profiel krijgen wel de mogelijkheid om deze functie uit te zetten, zie hieronder.

instagram-re-sharing
Foto: Tech Crunch

WhatsApp

Digitaal betalen

WhatsApp is in India bezig met het testen van de mogelijkheid om één op één betaalverzoeken te versturen. Ze hebben voor India gekozen omdat WhatsApp er velen malen groter is dan Facebook, en WhatsApp is gebruiksvriendelijker bij een slechtere internetverbinding dan Facebook. Daarnaast heeft WhatsApp in India 200 miljoen dagelijkse gebruikers.

De nieuwe functie zit in een testfase, maar WhatsApp heeft nu al de medewerking gekregen van een aantal banken in India. Daarnaast mag WhatsApp gebruik maken van het UPI systeem van de overheid. Of betalen via WhatsApp ook naar Amerika of Europe komt is nog onbekend.

Zodra er meer bekend is horen je dat als eerste.

Dat was social update nummer 6. Mocht je een vraag of opmerking hebben laat dan een reactie achter. Tot de volgende social update.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *