Social Update NR. 5

Afgelopen week was er veel nieuws rondom de social media platformen. Vooral bij Instagram hebben ze niet stil gezeten. Na lang wachten is het eindelijk mogelijk om Instagram berichten in te plannen, goed nieuws voor bedrijven! Verder in deze social update nieuws over Facebook, YouTube, Snapchat en WhatsApp.

YouTube

YouTube Go

YouTube is bezig met een nieuwe app genaamd YouTube Go. De app is bedoeld om mensen in afgelegen gebieden de mogelijkheid te geven om video’s te bekijken. Hij werkt als volgt; wanneer je netwerk hebt kun je gratis video’s downloaden, je bent dan wel afhankelijk van de beschikbare ruimte op je SD kaart of smartphone. Wanneer je ergens bent zonder netwerk dan kun je via de app alsnog de gedownloade video’s afspelen. De app wordt momenteel getest in 130 landen. De verwachting is dat de app niet in ontwikkelde regio’s zoals West Europa en Noord Amerika gelanceerd zal worden.

Al zijn er in Nederland ook gebieden waar je met de telefoon in de hand staat te wachten tot er een satelliet over komt 😉

youtube go
Foto: 9 to 5 Google

Instagram

Berichten inplannen

Hier hebben we met z’n allen lang op gewacht, maar hij is er dan eindelijk! De mogelijkheid om Instagram berichten in te plannen. Het was al lange tijd wel mogelijk om via diverse apps zoals Hootsuite een notificatie te krijgen dat je een bericht moest versturen.

Er is wel een maar. Instagram geeft deze optie enkel vrij voor tools, dus je kan niet via jouw Instagram account inplannen.

Instagram berichten inplannen via Hootsuite
Foto: Hootsuite

Dat betekent dat je de berichten moet inplannen via tools van officiële partners zoals Hootsuite, Sprout Social of Social Flow. In Nederland is Media Injection als Facebook Partner de eerste die met deze mogelijkheid aan de slag mag gaan. Ik heb het zelf reeds getest via mijn Hootsuite account en het werkt perfect!

Instagram berichten inplannen via Hootsuite
Foto: Hootsuite
Type modus in stories

In de Stories (of verhalen) op Instagram is er de mogelijkheid om berichten met tekst toe te voegen aan jouw verhaal. Als je op het plusje bij jouw verhaal klikt zie je links onderin TYPE staan. Als je hier op klikt kun je kiezen uit verschillende achtergronden en schrijfstijlen.

type modus instagram stories
Foto: Instagram
Carrousel ad formaat

Tussen de verhalen op Instagram zie je geregeld een advertentie verschijnen. Deze advertenties vind ik heel irritant, en ik las een artikel op Tech Crunch dat meer mensen hierover schijnen te klagen. Dat geklaag komt blijkbaar niet aan bij Instagram, of ze willen het niet horen. Want Instagram gaat deze advertenties uitbreiden met de carrousel mogelijkheid. Carrousel advertenties zijn er al in je tijdlijn, maar vanaf nu dus ook in verhalen, met een maximum van 3 foto’s. Ik ben erg benieuwd hoe dit uit gaat pakken.

Video calling

Het gerucht gaat rond dat Instagram aan het testen is met de mogelijkheid tot videobellen. Instagram weigert op deze geruchten te reageren. Deze nieuwe functie werd opgemerkt in het account van een Beta tester, maar was ook snel verdwenen. In social update 1 heb ik geschreven over een chat app waar Instagram aan werkt, wellicht dat deze nieuwe functie daarmee samen hangt? We gaan het zien, ik hou je op de hoogte.

Facebook

Cijfers Q4 2017

Uit het laatste kwartaal van 2017 bleek dat de groei van Facebook minder hoog was dan de kwartalen en jaren daarvoor. Vooral in Amerika was dit te merken. Voor het eerst daalde in Amerika het aantal mensen dat dagelijks inlogt met 1 miljoen naar 184 miljoen. Facebook heeft het in 2017 zwaar gehad in Amerika, denk vooral aan de onrust op het platform tijdens de verkiezingen en partijen die vals nieuws verspreide via Facebook.

In Europa steeg het aantal mensen dat dagelijks inlogt wel met 3 miljoen naar 277 miljoen. Uit onderzoek bleek dat in Nederland 8% van de Facebook gebruikers onder de 19 gestopt is met Facebook. Of dit nu direct een leegloop van Facebook betekend wat diverse media roepen vind ik overdreven, het is wel iets om in de gaten te houden.

Lokaal nieuws

De afgelopen maand heeft Facebook aangegeven dat de nadruk meer gelegd gaat worden op lokaal nieuws en berichten van vrienden. Facebook heeft aangegeven dat ze begonnen zijn met het uitrollen van deze veranderingen. Ze beginnen met Amerika en dan door naar de rest van de landen. In de komende weken moet deze update ook bij ons zichtbaar gaan worden.

Messenger voor kinderen

In Social update 2 heb ik verteld dat Facebook een Messenger app gelanceerd heeft voor kinderen. Diverse instanties in Amerika hebben zich afgelopen week laten horen over deze nieuwe app. Zij zijn van mening dat Facebook op deze manier probeert de jeugd verslaafd te krijgen aan social media. David Marcus, de baas mbt Facebook Messenger, geeft aan dat de app juist kinderen moet gaan helpen om verantwoord om te gaan met social media.

Wat vind jij, hebben deze instanties gelijk?

Snapchat

Snap Store

Snapchat heeft een shop gelanceerd, en deze is te bezoeken via de app van Snapchat. Snapchat wilt met deze shop niet direct meer omzet maken, maar juist laten zien aan bedrijven dat het mogelijk is om producten via Snapchat te verkopen.

snap-store
Foto: Tech Crunch

Je kunt de shop bezoeken door de Snapcode te scannen. als je eenmaal in de shop zit dan kun je jezelf abonneren op de shop. En zoals je hieronder ziet krijg je snaps te zien waarin aangegeven wordt dat er een nieuw product aan zit te komen. Dit is een mooie mogelijkheid voor webshops, en vooral voor Snapchat om het platform nieuw leven in te blazen.

snapchat-store
Foto: Tech Crunch
Bitmoji Deluxe

Voor diegene die het leuk vinden om Bitmoji’s te maken heeft Snapchat wat moois gelanceerd. Het is vanaf nu mogelijk om te kiezen uit onder andere 40 verschillende huidskleuren, 50 verschillende kleuren haar en 50 verschillende haarstijlen. Ik zeg maak me gek 😉

bitmoji-deluxe
Foto: Tech Crunch

WhatsApp

Business App

Twee weken geleden in Social update 3 heb ik aangegeven dat WhatsApp met een app voor bedrijven komt en dat deze voorlopig alleen beschikbaar is voor Android. WhatsApp Business is momenteel te downloaden, je vind de app hier.

Social update 5 was een volle bak aan social media nieuws. Ik ben erg benieuwd wat je na 5 edities van de social updates vindt. Heb je tips? Laat het me alstublieft weten. Tot de volgende social update.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *