Social Update NR. 4

De volgende social update is er weer, wat gaat een week toch snel. Deze week dubbel nieuws over GIF’s vanuit Google en Instagram. En er komt een opvolger van Vine! Verder meer nieuws over Google, Facebook en Snapchat.

Instagram

GIF stickers in stories

In samenwerking met GIPHY heeft Instagram een hele reeks nieuwe GIF’s beschikbaar gesteld voor in de ‘Stories’ op Instagram. Dus vanaf nu geen statische smileys meer, maar meer bewegende maffe figuren.

gif stickes instagram storys
Foto: Instagram
Stories

Naast de GIF’s komt er nog een nieuwe mogelijkheid binnen de ‘Stories’. Instagram maakt het in de volgende update mogelijk om landscape foto’s te plaatsen, dat betekend dat je niet meer hoeft te knippen in foto’s. Foto’s in stories waren tot op heden enkel mogelijk in portrait formaat.

landscape foto's in instagram storys
Foto: Instagram

Google

Bulletin

Google komt met een nieuws app, genaamd Bulletin. De bedoeling met deze nieuwe app is om lokaal nieuws te vinden en te maken. Iedereen kan zelf een bericht maken, een foto met tekst erbij en klaar. Google wilt de app heel toegankelijk maken, en hoopt dat het een platform wordt voor officiële nieuwsinstanties om lokaal nieuws te vinden. Maar als het zo toegankelijk is vraag ik me af hoe hoog het niveau van deze berichten wordt? Als iedereen een bericht kan plaatsen zie ik al gebeuren dat er een hoop op gespamt gaat worden. We gaan het zien.

Google Bulletin
Foto: Tech Crunch & Google
Gboard GIF

Google heeft stilletjes een optie toegevoegd aan zijn Gboard app, een app om een alternatief toetsenbord toe te voegen aan je Android smartphone of iPhone. Persoonlijk ben ik een voorstander van Gboard omdat het een stuk gebruiksvriendelijker is.

Gboard GIF
Foto: The Verge

Zoals je hierboven kunt zien is er een nieuw teken verschenen, wat lijkt op het oneindig teken. Als je erop klikt krijg je de mogelijkheid om een keuze te maken tussen de 2 camera’s op jouw telefoon. Helemaal nieuw is de functie niet, maar hij zat eerst verder weg verborgen in de app en krijgt nu een prominentere plek. Je kunt er 2 soorten GIF’s mee maken. Loop, te vergelijken met Boomerang op Instagram, en Fast Forward, een timelapse video. De functie zal binnenkort beschikbaar komen in één van de volgende updates.

gboard gif
Foto: Dieter Bohn / Dami Lee

Snapchat

Stories buiten Snapchat

In Social update 1 melde ik dat Snapchat werkt aan een manier om Snapchat Stories buiten de app te kunnen laten zien. De gedeelde Stories krijgen een Snapchat.com url mee waarmee ze op de website van Snapchat bekeken kunnen worden. De Stories in de app blijven 24 uur zichtbaar, de Stories op de website blijven 30 dagen zichtbaar. Snapchat hoopt met deze nieuwe optie meer mensen naar het platform te trekken. Snapchat heeft al een tijdje te maken met een leegloop. Een andere poging om meer mensen aan te trekken en er te houden is een nieuwe lay-out. Deze nieuwe lay-out wordt momenteel, in combinatie met de mogelijkheid om Stories buiten de app te delen, wereldwijd uitgerold.

snapchat stories
Foto: Tech Chrunch

Facebook

Chatten met bedrijfspagina’s

Facebook is in zijn webversie aan het testen met het weergeven van bedrijfspagina’s bovenaan in de rechterkolom. Dit wordt weergegeven als ‘contact pages’, met als mogelijkheid om sneller een chat met een bedrijf te starten. Deze nieuwe optie werd toevallig door een aantal testers van Facebook opgemerkt, maar zij zijn er echter niet heel positief over. Deze reden hiervoor is dat Facebook pagina’s liet zien die zij niet aan het volgen waren. Zo waren er mensen die een pagina van de Katholieke kerk te zien kregen of een bedrijfspagina van Baby outlet meubilair, terwijl ze er niks mee hebben. Facebook gaf als commentaar dat ze dit doen om mensen kennis te laten maken met bedrijven in hun omgeving.

pages chat facebook
Foto: Randi Shaffer

Ik hoop dat Facebook iets doet met de feedback die ze van hun testers krijgen, want we zitten niet te wachten op nog meer suggesties van Facebook.

V2

V2 de opvolger van Vine

Vine is niet meer… althans je kunt er weinig meer mee behalve oude video’s in het archief bekijken. In 2013 nam Twitter Vine over, om het 3 jaar later de nek om te draaien. Dom Hofmann, oprichter van Vine, is bezig om een nieuwe app in het leven te roepen die heel veel op Vine lijkt. Hij noemt de app V2, wat verdacht veel lijkt op versie 2 van Vine. Dom zegt dat we het niet zo moeten zien, maar als we naar onderstaande logo’s kijken zien we veel steken onder water richting het oude Vine.

vine vs V2
Foto: Tech Crunch

Vine is officieel nog steeds van Twitter, dus Dom moet goed zijn best doen om Twitter niet achter zich aan te krijgen. Maar het feit dat er een Vineachtige app terug komt vind ik positief, ik zat veel op Vine en vond het jammer dat Twitter stopte met de app. Wat vonden jullie van Vine? Zitten jullie te wachten op een V2?

Dit was de 4e social update, met mooie ontwikkelingen in het vooruitzicht. Mocht je vragen of opmerkingen hebben laat dan een reactie achter. Anders tot de volgende social update!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *